Avto Jarc Novice

Občuti čisti užitek Barcelone in občutek svobode. To je SEAT. Odkrij raznolikost modelov in najdi svoj želeni model SEAT.

  1. Novice
  2. Seat leon cupra 300: Najboljši družinski karavan je postal tudi najhitrejši
27.02.2017
NOVOSTI PRI ZNAMKI SEAT

Seat leon cupra 300: Najboljši družinski karavan je postal tudi najhitrejši

Barcelona, Španija: prva vožnja nove različice modela

Kontakt

Seat leon cupra 300: Najboljši družinski karavan je postal tudi najhitrejši

Po prvem hitrem krogu tehnično zahtevnega dirkališča Castelloli je bilo jasno kot beli dan: prenovljeni leon cupra s 300 "konji" je ta hip najzmogljivejši športni avtomobil za dobrih 30 tisočakov.

Po prvem hitrem krogu tehnično zahtevnega dirkališča Castelloli je bilo jasno kot beli dan: prenovljeni leon cupra s 300 "konji" je ta hip najzmogljivejši športni avtomobil za dobrih 30 tisočakov. Zmagovalec velikega testa družinskih karavanov leon ST družinski mobilnosti v različici cupra ST dodaja res veliko vozniškega adrenalina in štirikolesni pogon 4drive ter še vedno vsakdanjo uporabnost, tudi kar zadeva udobje. Družina modela leon cupra 300: 3- in 5-vratna kombilimuzina ter karavnski ST Družina modela leon cupra 300: 3- in 5-vratna kombilimuzina ter karavnski ST Foto: Seat Najbolj zmogljiv motor 2.0 TSI v zgodovini modela cupra: 221 kW in 380 Nm. 4,9 sekunde od nič do 100 kilometrov na uro (4Drive ST in DSG-menjalnik). štirikolesni pogon 4Drive pri različici ST (karavan), šeststopenjski ročni ali DSG-menjalnik z dvema sklopkama. Samozaporni diferencial Haldex VAQ z večploščno sklopko za bolj učinkovit prenos vlečne sile na kolesa in več oprijema v zavojih. Izjemno uravnotežena karoserija s sistemom DCC dinamičnega nadzora blaženja oziroma podvozja. Foto: Seat Izrazito prilagodljiv športni značaj, ki pa je v voznem profilu comfort še vedno presenetljivo udoben in povsem vsakdanje uporaben. Poudarek na varnosti: sistem proti naletu s prepoznavanjem pešcev in samodejnim zaviranjem, sistem za pilotirano vožnjo v gostem prometu, radarski tempomat … Cena v Sloveniji: 30.990 evrov za trivratno različico leon cupra 300 in okoli 36 tisoč evrov za najbolj opremljenega karavana leon cupra 300 ST s štirikolesnim pogonom.
Spektakel 300 Seat leon cupra 300 - prva vožnja Foto: Seat Se spomnite filmskega spektakla 300, v katerem je režiser Zack Snyder ustvaril spektakularno vizijo zgodovinske legende? Tristo špartanskih vojakov se je leta 480 pred našim štetjem suvereno postavilo po robu stokrat številčnejši perzijski vojski. Seat leon cupra je zdaj dobil oznako 300. Da, prvič v zgodovini zmore na kolesa poslati 300 "konj" in, kar je najpomembneje, pred njega lahko postavite kakršenkoli ovinek, še tako zapleteno kombinacijo, pa se bo z njim spopadel enako pogumno in suvereno kot Špartanci v svoji epski bitki. Vrh ovinka ta avtomobil zadane in prebode kot natančen met kopja. Tudi kondicija in anatomija cupre spominjata na špartanskega vojščaka. Ni prav nič nakičen, le diskretna, a serijska samozavest sije iz njega.

Odzivnost odličnega stroja

Motor je dobil še 10 "konjev", kar pomeni, da ima zdaj voznik na voljo 221 kilovatov. Foto: Seat Dobro ga poznamo, a nam je na 4.144 metrov dolgem in sila zavitem ter tehnično zahtevnem krogu dirkališča Castelloli ob prvem pomladnem druženju pri skoraj 20 stopinjah Celzija znova dokazal, da še zdaleč ni rekel zadnje. Od našega zadnjega testnega druženja je motor dobil še 10 "konjev", kar pomeni, da ima zdaj voznik na voljo 221 kilovatov. A pri tem njegovem odličnem 2.0-litrskem stroju TSI je bolj pomemben prirastek navora, predvsem pa skoraj izjemna prožnost ter odlična odzivnost. Navor je iz 350 njutonmetrov zrasel na 380, ključno je območje, pri katerem ima voznik na voljo vse razpoložljive njutonmetre. Največji navor pokriva zelo široko območje vrtljajev od 1.800 do 5.500 vrtljajev v minuti. Odzivnost tega motorja je res odlična in potisk je prav teatralen. Seat leon cupra 300 Foto: Jure Gregorčič Na kratkih ravninah se nam je njegov odziv zdel celo bolj divji kot pri močnejšem focusu RS. Poleg tega pa ta bencinar presneti z energijsko formulo. Lovljenje dirkaškega brata, pokalnega seata leona CUP EVO 17, v katerem je tempo narekoval izkušeni lovec na rekorde in nekdanji dirkač ter glavni Seatov tesni voznik Jordi Gene Guerrero, je jasno zahteval svojo energijo. V bokse smo tako na vročih gumah pripeljali z 20,2-litrsko dirkaško porabo goriva. No, na zalednih cestah, na poti do hotela ter naslednji dan, skozi gost promet na letališče, pa smo znova prišli z vrednostjo naše testne porabe, 8,9 litra na sto kilometrov. Leon cupra je tudi tehnični temelj za pokalni dirkalnik nove generacije: seat leon CUP EVO 17. Motor v njem doseže 350 "konjev", menjalnik pa je lahko DSG ali pa še ostrejši sekvenčni. Nova generacija tega dirkalnika ima izboljšane zavore ter njihovo krmilno enoto (ABS) in novo programsko opremo sistema ESC. Dirkaški stezi se seveda prilagaja tudi z karoserijskimi dodatki, ki mu omogočajo boljši aerodinamični oprijem v hitri kombinaciji zavojev. Ta stroj nam je držal tempo in idealno linijo skozi zavoje tehnično zahtevnega, a vozniško res sila zabavnega dirkališča Castelloli blizu Barcelone. Foto: Seat Leon cupra je tudi tehnični temelj za pokalni dirkalnik nove generacije: seat leon CUP EVO 17. Motor v njem doseže 350 "konjev", menjalnik pa je lahko DSG ali pa še ostrejši sekvenčni. Nova generacija tega dirkalnika ima izboljšane zavore ter njihovo krmilno enoto (ABS) in novo programsko opremo sistema ESC. Dirkaški stezi se seveda prilagaja tudi z karoserijskimi dodatki, ki mu omogočajo boljši aerodinamični oprijem v hitri kombinaciji zavojev. Ta stroj nam je držal tempo in idealno linijo skozi zavoje tehnično zahtevnega, a vozniško res sila zabavnega dirkališča Castelloli blizu Barcelone.

Priporočamo podporo DSG in njegovih dveh sklopk

Seat leon cupra 300 - prva vožnja Foto: Seat Tako na dirkališču kot tudi na zalednih cestah s kopico prevojev in ostrih zavojev, ki smo jih premagovali v zelo dinamičnem tempu, smo opazili, da je bila vožnja še za odtenke hitrejša in natančnejša, ko smo prestavljali z dvema obvolanskima lopaticama – te si zaslužijo kritiko, saj bi res lahko bile večje – šeststopenjskega menjalnika DSG z dvema sklopkama. Tudi Seatov inštruktor je potrdil naša opažanja in povedal, da je z novo elektroniko ta menjalnik v mnogo položajih resnično hitrejši kot voznikova roka in noga na sklopki. Res je, da smo pri ročnem menjalniku na stezi prestavljali še kakšnih 100 ali 200 vrtljajev višje, a pri tem smo že zašli zunaj območja največjega navora. DSG te meje najboljše odzivnosti stroja obvladuje bolje. Na dirkališču se nam je zgodilo, da smo v določnem trenutku v zavoj vstopili v ne najbolj posrečeno izbrani prestavi ali pa smo zamudili optimalno točko prestavljanja, kar pomeni izgubo hitrosti in časa. Z DSG-menjalnikom je šlo res hitreje in vsa zvočna kulisa z zamolklim pokanjem iz izpuha je bila bolj prepričljiva. Hvalimo zelo dobro uravnoteženo karoserijo in natančno krmiljenje. Ta avto se na voznikove reakcije odziva res zelo natančno in hitro. Na dirkališču so nam inštruktorji pripravili tehnični poligon, ki je pokazal, kako se avto vede na meji oprijema, saj smo slalom vozili na drseči površini. Avto se vede zelo predvidljivo in je ob vozniškem znanju hudimano iskriv in razposajen, a povsem obvladljiv in res natančen. Čista petica za odziv podvozja in volana. Pa ne pozabite, da je še vedno dosegljiv in od primerljivo močnega golfa R (310 "konj") v osnovi cenejši za kar 10 tisočakov. Foto: Seat Hvalimo zelo dobro uravnoteženo karoserijo in natančno krmiljenje. Ta avto se na voznikove reakcije odziva res zelo natančno in hitro. Na dirkališču so nam inštruktorji pripravili tehnični poligon, ki je pokazal, kako se avto vede na meji oprijema, saj smo slalom vozili na drseči površini. Avto se vede zelo predvidljivo in je ob vozniškem znanju hudimano iskriv in razposajen, a povsem obvladljiv in res natančen. Čista petica za odziv podvozja in volana. Pa ne pozabite, da je še vedno dosegljiv in od primerljivo močnega golfa R (310 "konj") v osnovi cenejši za kar 10 tisočakov.

Z nadzorom moči in stabilnosti ne posega v voznikovo veselje

Seat leon cupra 300 - prva vožnja Foto: Seat Pohvaliti je treba tudi nastavitve sistema za nadzor stabilnosti ESC, ki se glede na izbiro voznega profila – comfort, sport, eco, cupra in individualna nastavitev – prilagodi zahtevam voznika. Na tehničnem poligonu nam je v načinu cupra dovolil pravo mero zdrsa, a hkrati na drsni površini posredoval ravno v pravem trenutku. Dober občutek in dejstvo, da tako delujoč sistem tudi pri športni vožnji ohranja krog varnosti. Najbolj veščim voznikom pa ponuja tudi tisti prvinski občutek "jaz in stroj", saj je elektronsko podporo stabilnosti mogoče na željo povsem izklopiti. A ni potrebe, verjemite. Obračun s fiziko zavoja obvladuje še s Haldexovim samozapornim diferencialom VAQ, ki lahko po potrebi do 100 odstotkov navora s pomočjo večploščne sklopke prenese na kolo z več oprijema. Senzorji sproti spremljajo dogajanje na pogonski osi in takoj javijo, kako močno mora posredovati diferencialna zapora. Zadeva deluje zelo dobro in tudi pri različici s pogonom spredaj cupra ne trga volana in ne izgublja oprijema v ostrih zavojih. Odlično so svoje delo na toplem španskem asfaltu opravile res dobre gume, Michelinove pilot sport cup 2. Tak avtomobil nedvomno vzbuja močna čustva, daje občutek hitrosti, pozornosti in krepi ostrino čutil in zavedanja prostora. Njegova fizika govori, voznik z njim bere in čuti cesto. Težko je z besedami opisati občutek, ko veš, da si ravnokar v idealni liniji z avtom, ki je lahko prav pohlevno družinski, a je pri hitrosti krepko nad 160 kilometrov na uro za seboj pravkar pustil enega od srednje hitrih zavojev na dirkališču. Pred seboj pa v istem trenutku gledaš velik usmerjevalnik zraka na njegovem čisto pravem dirkaškem bratu leonu CUP EVO 17, ki že vstopa v nov zavoj. Seat se s tem avtomobilom znova vrača k svojemu izvirnemu sloganu, saj veste, avtomobil čustev, pravi toro. Foto: Seat Tak avtomobil nedvomno vzbuja močna čustva, daje občutek hitrosti, pozornosti in krepi ostrino čutil in zavedanja prostora. Njegova fizika govori, voznik z njim bere in čuti cesto. Težko je z besedami opisati občutek, ko veš, da si ravnokar v idealni liniji z avtom, ki je lahko prav pohlevno družinski, a je pri hitrosti krepko nad 160 kilometrov na uro za seboj pravkar pustil enega od srednje hitrih zavojev na dirkališču. Pred seboj pa v istem trenutku gledaš velik usmerjevalnik zraka na njegovem čisto pravem dirkaškem bratu leonu CUP EVO 17, ki že vstopa v nov zavoj. Seat se s tem avtomobilom znova vrača k svojemu izvirnemu sloganu, saj veste, avtomobil čustev, pravi toro.

Opa! Družinski avtomobil z zmogljivostjo porscheja 911 …

Seat leon cupra 300 - prva vožnja Foto: Seat Do nedavnega smo pri cupri pogrešali štirikolesni pogon, saj kljub diferencialni zapori taka moč, speljana le na sprednji kolesni par, pač ni mačji kašelj. Čeprav je treba povedati, da tudi brez štirikolesnega pogona cupra ne trga volna iz rok in suvereno obvladuje njutonmetre in kilovate. No, zdaj pa je karavan cupra ST dobil še elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon 4drive. Zmagovalec velikega primerjalnega testa družinskih karavanov je zdaj v različici cupra 300 ST postal tudi najhitrejši karavan v svojem cenovnem razredu. Za lažjo predstavo: leon cupra ST v kombinaciji s pogonom 4x4 in menjalnikom DSG do stotice ob svojih 1.545 kilogramih pospeši v vsega 4,9 sekunde. Leta 1999 je Porsche predstavil model 911 GT3 (porsche 996.I GT3), ta je tehtal 1.350 kg in imel 3,6-litrski atmosferski bokser motor z 265 kilovati. Do sto kilometrov na uro je pospešil v 4,8 sekunde. Le desetinko hitreje od tega družinskega atleta. So pa pri Seatu nekoliko varčevali pri zasnovi notranjosti, armaturne plošče. Foto: Seat Še vedno pa je glavna prednost leona cupre njegov dvojni značaj. To je resen športni avtomobil, ki pa je zaradi sistema za aktivni nadzor blaženja oziroma podvozja DCC tudi nadpovprečno vozno udoben, kadar voznik od njega ne zahteva ostrine. Prav pri tej postavki za seboj pusti tako megana RS, focusa RS in ST, ki so bolj surovi kar zadeva trdoto vsakdanje vožnje. Obenem je leon cupra zmogljivejši od golfa GTI ali octavie RS in za 10 tisočakov cenješi od golfa R. Iz bikca Ferdinanda, ki uživa v objemu cvetja, pa se s pritiskom na stikalo poguma, izbiro voznega profila, v hipu prelevi v divjega bika, pravega el tora, ki gre v ovinek z vso silovitostjo in pogumom. Ta hip v njegovem cenovnem razredu ni avtomobila, ki bi na tako prepričljiv način združil družinsko vlogo ter dirkaški značaj, podprt z resnimi zmogljivostmi. Svoje k odličnim voznim lastnostim dodajo še zelo dobre gume Michelinove pilot sport cup 2. Foto: Jure Gregorčič So pa pri Seatu varčevali pri zasnovi notranjosti, armaturne plošče in tudi pri uglajenosti delovanja nekaterih asistenčnih sistemov, ki so denimo pri konkurentih prepričljivejši. Radar je denimo nameščen zelo nizko v sprednjem odbijaču in pri res ostri vožnji preko zavitih prevojev je denimo dvakrat posegel sistem za zaviranje v sili, čeprav pred nami ni bilo avtomobila ali pešca. V prometni gneči Barcelone je asistent za zastoj tudi potreboval kakšno sekundo več kot pri golfu ali octaviji, da se je zbudil in prevzel nadzor nad varnostno razdaljo. Sicer so španci poskrbeli, da je vožnja v cupri zelo varna z odličnimi zavorami, izjemnim podvozjem ter krmiljenjem ter varnostnimi sistemi. Prvi leon (na levi) z oznako cupra je imel v nosu 2,8-litrski stroj V6 in je bil, zanimivo, opremljen s štirikolesnim pogonom. Zmogel je 235 kilometrov na uro in do stotice pospešil v 7,3 sekunde. V oči pri evoluciji tega modela pa pade oblikovanje, vsi trije so zaradi pristopa "manj je več" po našem okusu še vedno razmeroma sveži. Foto: Jure Gregorčič Prvi leon (na levi) z oznako cupra je imel v nosu 2,8-litrski stroj V6 in je bil, zanimivo, opremljen s štirikolesnim pogonom. Zmogel je 235 kilometrov na uro in do stotice pospešil v 7,3 sekunde. V oči pri evoluciji tega modela pa pade oblikovanje, vsi trije so zaradi pristopa "manj je več" po našem okusu še vedno razmeroma sveži.
VIR : http://siol.net/avtomoto/prva-voznja/seat-leon-cupra-300-najboljsi-druzinski-karavan-je-postal-tudi-najhitrejsi-foto-436339?image=1

Prijava na Novičnik

Z novicami redno dobivate informacije o naši avtohiši in izbor posebnih ponudb.

Vneseni podatki so neveljavni. Poskusite ponovno.

Izberite naziv

Pri prijavi na novice se je žal pojavil problem. Poskusite znova kasneje.

checkbox_default

Hvala!

Prijavili ste se na novice.

Prejeli boste e-sporočilo s potrditveno povezavo. Potrdite povezavo, da boste zaključili prijavo.